Online trendrapport 2010 : de voorspellingen

30 december 2009 Inzichten /

Vorig jaar vroeg ik daarbovenop aan twintig experts wat hun voorspellingen voor 2009 waren. Dit jaar gingen we nog een stap verder: we vroegen openlijk aan iedereen die zich geroepen voelde om een bijdrage te leveren.

Een trendrapport dat gecrowdsourced wordt? Is zoiets mogelijk?

Ik wou het alleszins proberen.

60 verschillende stemmen, zo divers als mogelijk: van student tot internetmarketeer, van founder van een startup tot CEO van een gevestigd reclamebureau, van academicus tot minister. Met de nodige duwtjes hier en daar kreeg ik evenveel voorspellingen over online in 2010 binnen.

Het eindresultaat is iets minder voorspellend geworden, als wel een document over 'wat houdt de Vlaamse digirati op dit moment bezig'.

Voor wie de samenvatting wil:

De meesten zijn er van overtuigd dat in 2010 mobiel internet (16 vermeldingen) definitief mainstream wordt. Er zijn ook hoge verwachtingen over augmented reality (13 vermeldingen).

Terwijl velen zien dat sociale netwerken (9 vermeldingen) in het weefsel van onze maatschappij doordringen, en bedrijven massaal met sociale media aan de slag gaan (9 vermeldingen), zijn er toch heel wat bedenkingen over veiligheid en privacy (9 vermeldingen). Ondertussen moeten die sociale media geld beginnen opbrengen, en ligt de focus op ROI en conversie (7 vermeldingen). Sommigen zien alweer een social media fatigue (5 vermeldingen) optreden; anderen zien email vervangen worden door sociale media (5 vermeldingen).

De tablets en e-books (9 vermeldingen) worden een hype; zou dit met de aandacht voor 'groen' (9 vermeldingen) te maken hebben?

Nog drie buzzwords: alles moet real time (9 vermeldingen) zijn, liefst nog location based (6 vermeldingen) en in de cloud (5 vermeldingen).

 

Je kan het trendrapport hier downloaden in pdf-formaat: Online Trendrapport 2010 (.pdf, 16.3 Mb).

Maar je kan het hier ook rustig doorbladeren:

Voldoende inspiratie?

Volgend jaar verwacht ik alleszins jullie voorspellingen in mijn mailbox!

Liever een papieren versie?

Het trendrapport is een lijvig document van maar liefst 91 pagina’s. Misschien lees je het liever in je luie zetel? Je kan een paperback versie bestellen via lulu.com.

Bestel nu

 

Lees meer

Nieuwsbrief

Doe zoals meer dan 1700 marketing en design experts en ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol inzichten, tips en verrassende nieuwigheden.