Filter verkeer van spiders en bots in Google Analytics

20 augustus 2014 Inzichten /

Heb je je ooit al eens afgevraagd hoeveel procent van je siteverkeer afkomstig is van échte mensen? Eind juli kondigde Google Analytics de introductie aan van een filter voor bots en spiders. Dat moet beheerders een meer accuraat beeld geven van hun websiteprestaties.

Hoe werkt het, waar vind je de filter en zijn er ook gevolgen aan verbonden? Een kort overzicht.

Anonieme filtering

Door de filter aan te zetten, sluit Google Analytics automatisch alle verkeer uit van door het IAB gekende bots. De IAB/ABC International Spiders & Bots list is een lijst die het Interactive Advertising Bureau al sinds 2006 onderhoudt. Aan die lijst hangt een stevig prijskaartje van maar liefst € 3.900 per jaar.

Door de filter aan te zetten zal je dus niet te weten komen welke exacte bots of spiders je website treffen. Ook specifieke bots filteren is niet mogelijk. Dankzij de filter kan je wel een (groot) verschil zien in het gedrag van je websitebezoekers, waardoor je ook betere analyses zal kunnen maken.

De filter instellen

Je vindt de bot filter in Google Analytics onder 'Beheerder' > 'Instellingen weergeven'. Vink daar de optie aan 'Alle treffers van bekende bots en spiders uitsluiten'. Vanaf dan zal automatisch alle verkeer van bots en spiders worden gefilterd uit je data.

Ons advies: zet de filter standaard aan voor al je profielen behalve je raw data profiel. Zo kan je altijd de vergelijking maken.

Potentiële impact op verkeer?

Wie de filter voor bots aanzet, kan een (significante) daling zien in websiteverkeer. Sommigen suggereren dat gemiddeld bijna een derde van alle verkeer afkomstig zou zijn van bots. Bij enkele klanten zien we dit zelfs oplopen tot 50%. Anderen hebben er weinig tot geen last van.

Ons advies: maak duidelijke annotaties in Google Analytics zodra je de filter aanzet.

Ook een daling opgemerkt, of net niet? Deel gerust jullie bevindingen in de comments!

Evi Desender
Online Marketeer

Lees meer

Nieuwsbrief

Doe zoals meer dan 1700 marketing en design experts en ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol inzichten, tips en verrassende nieuwigheden.