De gedroomde tools? Dream on!

12 augustus 2011 Inzichten /

Tools, de natte droom van elke online marketeer. Even downloaden en installeren op je computer en een nieuwe wereld lijkt open te gaan.

Helaas zijn ze ook het favoriete instrument voor hackers om je computersysteem te kraken. Want niet elke tool is even betrouwbaar. Ze worden voorgesteld als wondermiddeltjes, met oplossingen voor analyse, tijdsefficiëntie, automatisering en inzicht. Maar vaak staan ze synoniem voor virussen die onwetend worden binnengehaald, klaar om alles in te nemen of kapot te maken. Zo kan je online project al snel omslaan in een nachtmerrie.

Op het internet wemelt het van dergelijke hulpmiddeltjes en het is niet altijd even evident om de droom van de werkelijkheid te onderscheiden. Via blogs, facebook-updates en Twitter-posts verspreiden ze zich jammer genoeg als een lopend vuurtje. Het is dan uiterst belangrijk om steeds alert te zijn en genoeg research te doen naar de veiligheid van dergelijke software.

Op zich is dit geen spectaculair nieuw gegeven, maar toch blijft het nog altijd uitkijken. Even te euforisch, of niet kritisch genoeg, en iemand krijgt toegang tot je gehele systeem en paswoorden, met een koude douche tot gevolg.

Google Adwords Tools

Dit geldt ook voor Adwords. Genoeg tools voorhanden met betrekking tot keyword-research, bid-management of budget-analyse. Naast degene die Google zelf aanbiedt, zijn er een aantal die veilig en degelijk zijn. Maar op je hoede zijn blijft de boodschap. Indien je Adwords account gehackt wordt, met vreemde praktijken tot gevolg, wordt deze geblokkeerd ter beveiliging.

Het vervelende is dat het even kan duren vooraleer Google alles heeft onderzocht en je account terug geactiveerd wordt. Als dit soort scenario zich voor doet bij een brandname campagne die gemiddeld €7 per dag kost en €15.000 opbrengt: je zou voor minder badend in het zweet wakker worden.

Tips?

Als online agency houden wij dergelijke praktijken nauwlettend in de gaten. Als het niet om een Google-tool gaat, hanteren wij volgende aandachtspunten: 

  • Bekijk wat de tool allemaal kan.
  • Welke rechten heeft het nodig?
  • Wie heeft het gemaakt?
  • Wees voorzichtig als je ergens een gebruikersnaam of wachtwoord van een andere service gebruikt. Zeker als deze gekoppeld is aan een credit card.
  • Lees reviews over de desbetreffende tool.

Ons belangrijkste advies blijft: wees waakzaam!

 

Lees meer

Nieuwsbrief

Doe zoals meer dan 1700 marketing en design experts en ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol inzichten, tips en verrassende nieuwigheden.