Febelfin Academy: financiële opleidingen

Febelfin Academy is de referentie op vlak van financiële opleidingen en competentietrainingen. Hiervoor werken zij samen met topexperts uit de bancaire sector en bieden ze leerervaringen die recht uit de praktijk komen. Zowel op vlak van gebruikservaring, design als ontwikkeling werden serieuze sprongen gemaakt. We versterkten de digitale communicatie. Met als grootste brok: een nieuwe website.

Febelfin Academy, 2015

We stonden in voor Concept en design, Development

User Experience

De uitdaging bij het uitwerken van de nieuwe site: het opleidingsaanbod zo optimaal mogen ontsluiten en tegelijk de unieke positionering van Febelfin Academy communiceren. De juiste balans vinden dus.

Overzichtelijk aanbod

Er zijn veel opleidingen en veel variaties. De gebruiker wil gemakkelijk een opleiding terugvinden. Daarom voorzien we een uitgebreide zoekfunctie met facetnavigatie (filters die je kan aan/uit zetten om aanbod te verfijnen). In het overzicht worden ook de belangrijke eigenschappen van een opleiding getoond, zoals niveau en attesten.

Van opleidingsdetail naar inschrijving

De detailpagina bevat alle praktische en inhoudelijke informatie, die je meteen ook handig kan downloaden als PDF (wordt live gegenereerd door de website). Daarnaast worden ook de docenten sterk uitgespeeld, en worden vervolg- of gerelateerde opleidingen aangeraden. Het inschrijvingsproces gebeurt volledig digitaal, met ook de optie om meteen online te betalen. De opleidingsmodule vormt zo een brug tussen een gekende e-commerce omgeving en een informatieve opleidingscatalogus.

Positionering scherpstellen

In de opleidingssector gaat het om expertise en credibiliteit: accreditaties, erkenningen, aangeschreven partners, docenten en referenties. Febelfin Academy scoort sterk op al deze punten. We voorzien dus aparte pagina’s en ingangspunten om deze elementen op een organische manier uit te stallen op de website. Deze krijgen allemaal een plaats rondom het opleidingsaanbod, wat het belangrijkste van de website blijft.

Mobile first

Doorheen het project werd steeds rekening houden met het mobile-first principe. Elk element op de desktop versie is even gemakkelijk, zoniet gemakkelijker terug te vinden op mobile devices. We hebben bijvoorbeeld niet gewerkt met drop-downs, maar met overzichtelijke keuzepagina’s om gemakkelijk te navigeren op mobile. Op de homepage ligt de klemtoon ook duidelijk op het belangrijkste onderdeel, het opleidingsoverzicht, en pas in de tweede plaats op de andere USP’s.

Ontwikkeling

De belangrijkste, meest complexe functionaliteit van de website was de opleidingsmodule en de bijhorende API, waar alle gegevens over opleidingen worden opgeslagen. Deze (RESTful) API is een extra laag tussen de website en het systeem dat Febelfin Academy gebruikt om haar opleidingen te organiseren (Totara LMS). Tussen de website en Totara is behoorlijk wat wisselwerking en onze API neemt zowat alle load voor zijn rekening: alle binnenkomende opleidingen en uitgaande inschrijvingen passeren hier.

De API is gebouwd op Symfony, waardoor we slim gebruik kunnen maken van talloze relaties: alle opleidingen, sessies en onderdelen hangen aan elkaar. Om deze data toch performant door te geven via de API schakelden we een Object Serializer in. Dit vormt de data om en maakt ze leesbaar voor de Fork-website of voor Totara.

Bij het bouwen van onze API streefden we voortdurend naar de hoogst mogelijke performantie. Zo maakten we gebruik van Elasticsearch om de zoekresultaten sneller te filteren en op te halen. Dit is een zoekserver waar onder andere LinkedIn en Wikipedia ook gebruik van maken. Daarnaast zorgden we voor een extra caching (met behulp van Varnish), zodat de server niet continu belast wordt met dezelfde datavragen (requests). Op deze manier kunnen we heel snel data opzoeken en weergeven, zonder lange wachttijden.

Aangezien de website, API en Totara met persoonlijke gegevens werken, zorgden we voor extra beveiliging. De website en API hebben een SSL-certificaat. Je kan de API bovendien niet bereiken vanop een computer die geen toegestaan adres heeft (IP-restrictie). Daar bovenop worden ook nog eens alle API-calls beveiligd aan de hand van WSSE Security.

Met behulp van deze beveiligingstechnieken kan de klant er zeker van zijn dat er geen onbevoegden misbruik zullen maken van de API.

Veel technische termen, maar in een notendop: een bliksemsnelle en betrouwbare website, tsjokvol data.

Design

De huisstijl van Febelfin Academy kreeg een digitale make-over. De kleuren (groen en paars) bleven behouden, maar de typografie en het gebruik van kleur en witruimte namen we onder handen. Vanwege de vele informatie kozen we voor een aangenaam en leesbaar lettertype: Open Sans.

In een eerste fase werd een elementencollage gemaakt; dit is een uitgebreide style tile, waarbij al enkele elementen uit het prototype werden uitgewerkt. Zo krijgt de klant onmiddellijk een duidelijk beeld van de stijl van de rest van de site. Maar: omdat we nog geen hele pagina hebben uitgewerkt, kunnen we eenvoudig en snel aanpassingen uitvoeren.

Met de hulp van Chopstick, ons eigen CSS-framework, werkten we de site volledig responsive uit. Van een klassiek nieuwsitem, over de zoekfunctionaliteiten tot het volledige inschrijfproces. Alles lukt vlotjes op computer, tablet en smartphones.

Deze case heeft je gesmaakt en je hebt zin om de mogelijkheden voor jouw bedrijf met ons te bespreken? Kom eens langs.

Laatste nieuwe pareltjes