Febelfin Academy: een frisse doorstart!

Een aantal jaar geleden ontwikkelde Wijs een website voor Febelfin Academy, een belangrijke speler op vlak van financiële opleidingen en competentietrainingen. Die site was een technisch hoogstandje met flink wat uitdagingen. Ook voor het nieuwe platform zetten onze developers met veel plezier hun tanden in dit technisch huzarenstukje!

Febelfin Homepage 
Acedemy Project

Het Febelfin Academy project bestaat eigenlijk uit zes websites. De website van Febelfin Academy en vijf afgeleiden ervan: Sofuba, Elanplus, Startfin, Formanot en Elanplusoutplacement. Het gaat om een uniform platform waar je alle opleidingen en examens kan terugvinden, en waar je je eveneens kan inschrijven. Omdat alle opleidingen op diverse sites kunnen staan, worden ze centraal beheerd in een LMS of Learning Management System. Wijs zette voor de websites een centrale API op die alle data over opleidingen en inschrijvingen synchroniseert met het LMS.

Onze paritaire websites en de Febelfin Academy website vlot op één systeem laten draaien was een hele uitdaging. Maar door te kiezen voor Harmony, het CMS dat Wijs zelf heeft ontwikkeld, was de content opbouw heel intuïtief en customized.

caroline

Caroline Van Geel | Communication & Marketing Manager | Febelfin Academy

Met een schone lei

Enkele jaren later anno 2017, besliste Febelfin Academy om diverse redenen om een volledig custom LMS te laten ontwikkelen. Hiervoor gingen ze te rade bij Tobania. Wij analyseerden aan onze kant de technische impact van het nieuwe LMS en concludeerden dat het de meest logische en efficiënte piste was om van Fork over te stappen op Harmony. Dit betekende dus zoveel als een volledig nieuwe site bouwen.

De kost zou niet zoveel hoger zijn en het was bovendien meteen een uitgelezen kans voor Febelfin Academy om over te schakelen op een CMS dat mee is met zijn tijd. Tijd om te beginnen met een schone lei dus! Febelfin Academy bracht ons in contact met Tobania, de partij waarmee we nauw samenwerkten voor de nieuwe site.


isometric

Dankzij de constructieve houding, professionele samenwerking en naadloze communicatie tussen Febelfin Academy, Wijs en Tobania, zijn we er samen in geslaagd om een vlotte integratie tot stand te brengen tussen het op maat gebouwde LMS en de verschillende websites. Door het LMS als master van de data te beschouwen en door moderne technologieën zoals Azure cloud hosting en Servicebus te gebruiken, konden we een generieke, schaalbare en efficiënte oplossing aanbieden. Deze werd door de verschillende partijen mooi geïntegreerd in de totaaloplossing en dit laat Febelfin Academy toe om een professionele leeromgeving aan te bieden aan haar klanten.

geert

Geert Vanden Boer | Operational Manager | Tobania

Starten van nul

Als eerste stap in de nieuwe start analyseerden we wat er behouden moest worden en waar vernieuwing nodig was. De meeste features bleven, maar we optimaliseerden ze wel stevig. Op technisch vlak is de aanpak dan weer helemaal anders dan voorheen. We wilden de logica immers zoveel mogelijk bij het LMS houden, zodat die niet zowel in de websites als in het LMS zou zitten.

Terwijl de bouwstenen voor de nieuwe site meer en meer vorm kregen, namen we ook het design nog een keer onder de loep. Het design dat we enkele jaren geleden uittekenden, bleek future-proof en had enkel een lichte opfrissing nodig.

Optimalisation
 

Blijven optimaliseren

Een nieuwe site bouwen is natuurlijk hét uitgelezen moment om alles nog eens goed in vraag te stellen en om het bijgevolg nog beter te doen. We stelden op die manier het concept van een multisite in vraag, aangezien dit zo in de vorige versie opgebouwd was. Dat multisite-aspect bleek in de praktijk wat moeilijkheden te geven. De websites hebben immers veel gelijkenissen, maar ook veel verschillen. Daardoor moesten functionaliteiten zodanig aangepast worden dat ze voor alle sites werken. Een wijziging aan de ene site heeft direct invloed op de andere, wat risico op fouten geeft.

Daarom gingen we in Harmony deze keer niet voor een multisite, maar voor onafhankelijke sites. Febelfin Academy is de hoofdsite, en elke functionaliteit wordt daar ontwikkeld. Vervolgens kan er per site geconfigureerd worden welke functionaliteiten daar nodig zijn. Die aanpak is toekomstgericht en voorkomt fouten.

Toen we bij Wijs aanklopten in 2015 was Febelfin Academy op zoek naar een nieuwe visuele identiteit. Met als grootste brok: de Febelfin Academy website. En zo geschiedde. Zowel op vlak van gebruikservaring, design als ontwikkeling werden serieuze sprongen gemaakt.

caroline

Caroline Van Geel | Communication & Marketing Manager | Febelfin Academy

 

Van API naar LMS naar API

Om de data van alle opleidingen te centraliseren, zetten we een centrale API op die los staat van alle websites. Elke website maakt dan op haar beurt connectie met deze API om de juiste opleidingen weer te geven. Op dit moment zijn er zes websites die data uitwisselen met deze API, maar het is ook mogelijk om er snel een zevende aan te koppelen.

De data met betrekking tot de opleidingen worden niet in de API zelf ingegeven. Daarvoor zetten we een connectie op tussen het LMS en onze API. Via een Azure Service Bus wordt data doorgegeven aan het LMS naar API en van API naar LMS.

Database Scheme

“Coming together is a beginning. Keeping together is progress. Working together is success”. Wat ik vooral zo apprecieer aan ons partnership is de no-nonsens aanpak, het wederzijds respect, de nodige flexibiliteit en hun vree wijze adviezen bij al onze projecten! Naar planning toe waren de deadlines zeer strak maar het Wijs team ging er voluit voor zodat we binnen Academy steeds genoeg ruimte hadden voor testing en opzet van de verschillende sites.

caroline

Caroline Van Geel | Communication & Marketing Manager | Febelfin Academy

 

In het kort

Omwille van de implicaties van een technische aanpassing bleek een nieuwe site haalbaarder dan een update van de bestaande. We bouwden de nieuwe site op Harmony en werkten daarvoor nauw samen met Tobania voor het LMS. Het resultaat is een sterke, robuuste en performante site. We leverden een technisch hoogstandje op dat toekomstgericht is en dat bovendien voldoet aan de hoge security-eisen die van belang zijn binnen het bankwezen. Febelfin Academy zelf kan weer jaren verder met een opgefrist design en een intuïtief en gebruiksvriendelijk CMS in Harmony.


Ook op zoek naar een partner met alle nodige technische kennis?

Contacteer ons